Open Imbolc viering in Eindhoven

Informatie over de volgende Imbolc vieringen vindt je hier.

Zondag 4 Februari 2018 vierden we voor de tweede maal Imbolc in Eindhoven.
Verschillende mensen hadden zich helaas op het laatste moment afgemeld vanwege de griep,
wat een gezellig klein groepje leverde. Het was wat frisjes maar gelukkig wel droog...
We vormden rond 13:00 uur een kring waarin we gesmudged werden.
We deden een geleide visualisatie om te aarden en contact te maken met de natuur waarin we ons bevonden, waarna we op traditionele wijze een cirkel creëerden. Er was tevens een fysieke circel gecreëerd van blauwe en roze hyacinten. De hyacint staat voor het element water en geeft o.a. bescherming.
Een Brigid´s cross boven de deur beschermd tegen negatieve invloeden en het lied dat we samen zongen: The Earth is Our Mother heeft ook als thema bescherming: Moeder Aarde beschermd ons en wij moeten weer voor Moeder Aarde zorgen.

Dansritueel
Het dansritueel was voorbereid door Geertje die er zelf helaas niet bij kon zijn.
We begonnen met de song: Hawaii '78 van Kamakawiwo Olé. Deze song sloot mooi aan bij The Earth is Our Mother waarin ook gezongen wordt om voor Moeder Aarde te zorgen. Deze dans nodigde de mensen uit om uit de winterslaap te komen met langzame, uitrekkende bewegingen. We genieten nog even van het wakker worden en half in slaap zijn, maar willen er nu ook wel weer eens uit.
Het tweede nummer is: My Island van Scott Fitzgerald. Hier gingen we ons vuur en potentieel in de dans voelen en laten zien. Dit thema werdt erg enthousiast opgepikt!
De laatste dans die we deden was op American Express door Francesco Castelli & Carlo Guidi.
Deze dans was meer aards want per slot van rekening, hoewel de natuur lenteperikelen vertoont, is het nog steeds winter. Vanmorgen sneeuwde het ook nog even. We willen al van alles maar moeten nog even wachten. Het is te vroeg om nu al te zaaien. Je kan ook niet altijd maar zaaien, de boog kan niet altijd gespannen staan. Mogelijk is het goed een jaartje over te slaan en te genieten van je oogsten van afgelopen jaar. Een akker moet om de zoveel tijd ook wel eens braak liggen.

Brigid´s cross
Tijd om iets creatiefs met riet te gaan doen: een Brigid´s cross maken. De Godin Brigid is van oudsher verbonden met Imbolc. Imbolc is het laatste van de drie lichtfeesten (Samhain, Yule en Imbolc) en de Godin Brigid geeft ons het vuur van inspiratie, het vuur van de smederij en het vuur van heling; het transformerende vuur. Het Brigid´s cross werdt boven de deur gehangen (binnen) waardoor iedereen binnenkwam ter bescherming tegen negatieve invloeden.

Met Imbolc beginnen de dagen iets langer te worden en de temperaturen zijn af en toe ook behaaglijker, tijd om de ramen en deuren even lekker open te gooien voor een frisse wind en een grote schoonmaak.
Zo keken we ook terug op afgelopen jaar naar wat we zouden willen opruimen, om ruimte te maken voor iets nieuws. Dit schreven we op een briefje en vertrouwden dit toe aan het vuur. De sfeer was hierbij even wat serieus, een mooi beschouwelijk moment.
Terwijl het vuur wat we er aan toevertrouwd hadden transformeerde begonnen we een dans om Moeder Aarde wakker te zingen en te stampen (en onszelf warm) waarbij we het lied Spirits of Fire zongen.

Toen was het alweer tijd om de Imbolc viering af te sluiten, de cirkel werdt opgeheven waarna we nog éénmaal gezamenlijk zongen: May The Circle Be Open

Het was een zeer geslaagde, gezellig viering! We praten nog even gezellig na onder het genot van een Potluck maaltijd, iedereen had weer wat lekkers meegebracht.
Omdat het met Imbolc tijd is voor een grote schoonmaak hadden we een oproepje gedaan om spullen die je wilt opruimen mee te nemen voor de weggeef tafel. Iedereen had wel een aardigheidje meegenomen en zo veranderde een aantal dingen van eigenaar (zelfs een didgeridoo). Dat wat overbleef ging naar de kringloop.


Martin Roek     

Imbolc viering 2017 in Eindhoven

We organiseerderden onze eerste open Imbolc viering in Eindhoven op 4 Februari 2017
op een mooie locatie bij een oeroude Plataan achter de Wasven boerderij.
Iedereen die dat wenste kon gesmudged worden waarna de cirkel op traditionele wijze gecreëerd werdt. Er volgde een korte uitleg van de achtergrond van Imbolc.
Men werdt in de gelegenheid gesteld iets op het altaar leggen en dat nadien weer mee te nemen, opgeladen met de energie van de viering. Vervolgens deden we een chant om te ontspannen en ons met elkaar te verbinden.
Daarna kreeg iedereen een stuk berkenhout voor het vuurritueel. Dat wat we los wilden laten, wilden opruimen, kwijt wilden, konden op het berkenhout projecteren om het vervolgens in het vuur los te laten.
Nadat iedereen z'n berkenhout aan het vuur had toevertrouwd zongen we de vuurchant "Spirits of Fire" met de geweldige muziekale begeleiding van Richard en Celinda.Nadat we dat wat we kwijt wilden, wilden opruimen, aan het vuur toevertrouwd hadden, werd dit door het vuur getransformeerd in energie, warmte ofwel liefde voor de omgeving. Iedereen kreeg een takje rozemarijn. We projecteerden dat wat we wilden laten groeien de komende periode, dat waar we meer aandacht aan wilden besteden, op het takje rozemarijn. Deze positieve intenties werden via de rozemarijn ook aan het vuur meegegeven. Hierbij stonden we niet alleen stil bij zaken die we wilden opruimen en zaken die we meer wilden laten groeien in ons eigen leven, maar zonden we ook energie en positieve intenties naar mensen overal ter wereld die dat nodig hebben, zoals de Moslims in Canada en de Native Americans van Standing Rock.

Aansluitend zongen we "Deep into the Earth", muzikaal begeleid door Richard en Celinda:

Deep into the earth I go
Deep into the earth I know
Deep into the earth I go
Deep into the earth I know

Hold my hand brother, hold my hand
Hold my hand sister, hold my hand

Als symbool voor de goede intenties en zaken waar we meer aandacht aan willen besteden in ons leven kreeg iedereen pompoenzaadjes mee, waarna de cirkel werd opgeheven.
Hiermee was de viering echter nog niet afgelopen. Het begon tijdens de afsluiting van de viering net een beetje te regenen (een zegening van boven) en onder de party tent gingen we een Brigid's cross maken.
Daarna was het nog even gezellig napraten onder het genot van de hapjes en drankjes die iedereen meegebracht had. Een zeer geslaagde eerste jaarfeest viering georganiseerd door ons groepje!

Informatie over de volgende Imbolc vieringen vindt je hier.

nr: 2152      Martin Roek